Gitaar, gitaar, basgitaar en djembé

De gitaar en djembeweek is van vrijdag 2 t/m 9 augustus 2024. De eerste lesdag is op zaterdag 3 augustus, de laatste op donderdag 8 augustus.

Wat gaan we doen?
Vijf dagen lang muziek maken in een prachtige omgeving. Er gebeurt iets bijzonders als mensen met een gedeelde passie bij elkaar komen. Een onderlinge klik die vaak uitmondt in nieuwe vriendschappen. Muziek maken, bespreken, luisteren. Kortom een week lang heel veel spelen en feesten in gelijkgestemd gezelschap.

Hieronder vind je info over de verschillende cursus onderdelen. Helemaal onderaan deze pagina staat de dagindeling en nog meer praktische informatie voor spelers.
Alle ‘quotes” zijn citaten van deelnemers 🙂
Je mag aan alles meedoen, maar niets moet! Wij raden je wel aan de eerste dag aan alles mee te doen. Je leert zo iedereen kennen en je kunt daarna beter kiezen welke les(sen) bij je past.
Wil je iemand meenemen die niet meedoet? Dat kan: er is een speciaal tarief voor ‘aanhang’.

Klik hier om je voor deze cursus in te schrijven.

“Weer veel gelachen en plezier gehad met het gezamenlijk muziek maken.”

Popmuziek

Het uitgangspunt is het begeleiden en soleren in verschillende stijlen, zoals pop, rock, funk, blues, latin en jazz. Van kampvuurakkoorden en powerchords tot rijk versierde jazz-akkoorden en van groovy funkslagjes tot relaxed fingerpicking. Ook vereist het spelen van een solo in iedere stijl een andere aanpak. Bijvoorbeeld blues en rock met de typische pentatonische toonladder en bluesladder, het benden van strings en vibrato en hammer-on en pull-off technieken. Bij Jazz- en latin solo’s wordt er aan de hand van een akkoorden schema , de zogenaamde changes, geimproviseerd.

In voorgaande jaren hebben we nummers gespeeld van Sting, Pastorius, Anouk, White Stripes, Tania Maria, Red Hot Chili Peppers, Beatles, Herbie Hancock, BB king, Clapton, John Mayer, en vele anderen.

Geschikt voor beginners en gevorderden.
Docenten: Jelle Willems en Iris Sigtermans
dagelijks ca. 2 uur

“Leuke informele sfeer; uitwisseling met deelnemers van alle leeftijden.”

Basgitaar zomercursusBasgitaar

Als bassist is het van belang om van vele markten thuis te zijn. Je spel moet ritmisch en melodisch in orde zijn, maar tegelijkertijd moet je ook improviseren en de band goed in de gaten houden om eventueel in te grijpen als het mis gaat. Een zware taak… zijn er daarom zo weinig bassisten? Bij de basgitaarcursus krijg je les in: kennis van je instrument, een bestaande baslijn goed neerzetten , improviseren en grooven. Bovendien krijg je de kans om pop, jazz en zelfs klassieke muziek te begeleiden. Er is ook ruimte om individueel in te gaan op specifieke aspecten, denk aan: techniek, improvisatie en theorie, ritmisch de puntjes op de i zetten, het gehoor beter ontwikkelen, en het uitbreiden van stijlenkennis. De eerste 3 dagen krijgen de bassisten 2 uur apart les, parallel aan de popworkshop. Bij klassiek kun je vanaf het begin meedoen. In de basles wordt niet alleen aandacht besteed aan alle partijen, maar wordt er ook een stuk voor een ‘basbandje’ ingestudeerd.

Geschikt voor beginners en gevorderden.
Docent: Iris Sigtermans
dagelijks ca. 2 uur

“Samen met anderen de hele dag met muziek bezig zijn in een prachtige omgeving met leuke mensen en heerlijk eten.”


Klassiek ensemble

Welk stuk deze zomer ingestudeerd zal worden is nog een verrassing. In voorgaande jaren werden er onder andere stukken van Brouwer, Bach, Debussy, Mendelsohn, Moesorgsky, Telemann, Villa-Lobos, Jacob ter Veldhuis, Vivaldi, Bensa, Tchaikovsky, Piazolla, Monteverdi, Duarte, Mahler, Richard Strauss, Marcello, en Stravinsky ingestudeerd. In het klassiek ensemble leer je te reageren op je medespelers en een dirigent. Daarnaast werken we ook aan de voordracht van het stuk: dynamiek (hard en zacht spelen), tempo rubato, timing en frasering spelen een grote rol. Aan het einde van de week volgt er dan een prachtige uitvoering.

Geschikt voor beginners en gevorderden.
Docent: Coen Beijer
dagelijks ca. 2 uur

djembe -handenimg_2681

Djembé/Percussie

Er bestaat geen muziek zonder ritme, maar ritme krijgt vaak te weinig aandacht. Als gitarist moet je namelijk aan zoveel dingen tegelijk denken als je speelt. De percussieles draait uitsluitend om ritme. Sebastiaan de Vries neemt je mee naar West-Afrika. Met slechts drie basisgeluiden van de djembé – slap, toon en bas – concentreren we ons helemaal op de ritmiek. Je zult zien dat je met zo weinig noten ook al een melodie kunt maken. Een vreemde melodie, want waar zit de tel? Waar zit de 1? Wat is de maatsoort? Allemaal zaken die in de Afrikaanse muziek vaak dubbelzinnig zijn. De Afrikaanse muziek zet de westerse luisteraar constant op het verkeerde been. Een muzikale ervaring die je weer mee kunt nemen naar je gitaar.

Geschikt voor beginners en gevorderden.
Docent: Sebastiaan de Vries
dagelijks ca. 1,5 uur

Djembé en Doun-doun

Voor de echte percussie liefhebbers gaan we in deze les dieper op de ritmes in. We gaan veel werken aan groove, sound en samenspelen. Voor deze lessen is wel al enige kennis van de djembé vereist. We werken aan traditionele Afrikaanse ritmes met mooie solo’s en verrassende breaks. Je gaat veel leren over Afrikaanse polyritmiek waarbij verschillend tempo’s of maatsoorten in het stuk hoorbaar zijn. Ook zullen de bastrommels of doun-douns uitgebreid aan bod komen. Een week dus vol aanstekelijke Afritis. Bij mooi weer heerlijk in de vrije natuur!

Voor gevorderden
Docent: Sebastiaan de Vries
Dagelijks ca. 2 uur

Kwartetten/Jammen

In dit onderdeel splitsen we de totale groep op in kleine groepjes van 2, 3, 4 of hoe het maar uitkomt. Je neemt daarvoor zelf de bladmuziek mee die je graag met anderen zou willen spelen. Vervolgens kiezen we samen de stukken en maken de groepjes waarmee je de muziek zelfstandig instudeert. Maar je kunt natuurlijk ook met jouw groepje gaan ‘grooven’ en improviseren als popmuziek meer je ding is.
Terwijl iedereen bezig is lopen de verschillende docenten rond en coachen alle groepjes bij het instuderen.

Docenten: Coen Beijer, Jelle Willems, Iris Sigtermans, Sebastiaan de Vries
dagelijks ca. 1 uur

De workshop

Iedere dag bieden we wisselende workshops aan. Hierin kan het over de meest uiteenlopende zaken gaan zoals: theorie, toonvorming, versterkers, ukelele, ritmische bouwstenen, studiestrategie, techniek, nagels en plectra, solfège, gehoortraining, Ukelele,uversieringen, improviseren, variëren, enzovoort enzovoort.

Voor beginners en gevorderden
Dagelijks  ca.1 uur
Docenten: Coen Beijer, Jelle Willems, Iris Sigtermans, Sebastiaan de Vries

Het spreekuur

Het spreekuur wordt dagelijks op wisselende tijden gehouden. Tijdens het spreekuur kun je al je gitaarvragen kwijt, extra oefeningen doen of die ene partij samen doorkijken. Kortom, alles wat niet aan bod komt tijdens de gewone lessen kun je hier vragen.
Dit onderdeel wordt verzorgd door Jelle Willems en Coen Beijer. En als zij een vraag niet kunnen beantwoorden, zorgen ze ervoor dat een andere docent je verder helpt!

Docent: Coen Beijer & Jelle Willems
dagelijks ca. 1 uur

“De sfeer, de lesstof, de locatie en de opzet maken het ieder jaar weer een feest om terug te keren.”

Een typische dag…

Je mag aan alles meedoen, maar niets moet! Wij raden je wel aan de eerste dag aan zoveekl mogelijk mee te doen. Je leert zo snel iedereen kennen en je kunt daarna beter kiezen welke les(sen) bij je past.

Tijd Castel Gloriette
09:00 ontbijt
10:00 Klassiek Tutti djembe gevorderd
11:00 Klassiek half gevorderd
12:00 Klassiek Gevorderd Basklas
13:00 lunch
14:30 Pop
17:30 Djembe tutti
19:00 Avondeten
20:30 Workshop

Spelniveau

Alle muziek is steeds zo gearrangeerd dat spelers van ieder niveau kunnen meedoen. Er zijn dus steeds partijen voor de beginnende, de gemiddelde en de gevorderde speler. Zo speelt iedereen samen, elk op zijn eigen niveau. Noten kunnen lezen is wel handig maar niet nodig. We werken óók met akkoordsymbolen en tabulatuur. Tabulatuur is een eenvoudig te leren greepschrift dat we je voor aanvang van de cursusweek uitleggen. Je krijgt de meeste partijen van tevoren. Je kunt dan alvast wat oefenen, maar dat is niet noodzakelijk.

Aan alles meedoen of maar aan één les?

Of je nu steelstringgitarist bent of bassist, wij raden iedereen aan de eerste dag aan zoveel mogelijk mee te doen. In het verleden kwam het namelijk vaak voor dat mensen achteraf toch graag hadden meegedaan aan die ene les. De eerste dag niet meedoen zet je behoorlijk op achterstand en dan is het vaak lastig om ‘eventjes’ alles in te halen. Bovendien is het meestal zo dat er in iedere les meerdere stukken worden ingestudeerd. Je kunt er dus ook voor kiezen om alleen dat ene stuk mee te spelen en de rest van een les te laten schieten. Voor zover het repertoire het toelaat kun je de hele week zo intensief maken als je zelf wenst.

Welke gitaar?

In principe maakt het niet uit welk instrument je bespeelt. Voor een akoestisch instrument is wel handiger omdat je dan niet afhankelijk bent van stroom en versterking om op iedere plek te kunnen spelen.

Zin gekregen om mee te doen?

Klik hier om je voor deze cursus in te schrijven.